نویسنده : حدیث
واژه هایی آشنا گاه چنان برایمان عادی جلوه می نماید که گویی فقط در حد همان واژه هستند ... جنگ .... دفاع .... انقلاب ... شهادت ... و ... . شاید یادمان نباشد روزهای انقلاب را ولی باید یادمان بماند روزهای حفظ انقلاب را ... روزهایی که با خون عزیزان مان در سرخی غروب سالهای دفاع به شب پر ستاره برایمان مبدل شدند ... شبی نورانی که نوید بخش فردا و صبحی درخشان بود و است ... برای اینکه یادآوری باشد برایمان این تلاشهایی که در جهت حفظ انقلاب شده و اینکه بدانیم این حفظ کردن اینقدرها هم راحت نبوده ؛ به بازبینی و بررسی روند ایجاد انقلابهای مخملی ( رنگی ) در ایران و سایر نقاط دنیا خواهیم پرداخت ...
انقلاب رنگی و انقلابهای کلاسیک :
طبق تعریفی نسبتاً جامع ، انقلاب حرکتی خشونتآمیز توسط افراد جامعه علیه حاکمیت است و در راستای تغییر وضع موجود و دگرگونی در ساختارهای سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی حرکت میکند . در واقع مطابق با نظریههای رایج در باب انقلابها ، انقلاب مفهومی است که به ساقط کردن یک نظام سیاسی ـ اجتماعی از طریق مداخلههای مستقیم و قهرآمیز تودهها و جانشین نمودن یک نظام سیاسی ـ اجتماعی دیگر اطلاق میگردد .
... با این حال انقلابهای رنگی هیچ کدام از خصوصیات انقلابهای کلاسیک را ندارند ، زیرا هم در شیوههای پیشروی و صورت پذیرفتن تحولات ، هم در شیوههای رهبری و عوامل پیشبرنده تحرکات و حامیان آنها و هم نتایجی که در پی دارند ، تفاوتهای اساسی با انقلابهای کلاسیک دارند . ... در انقلابهای سیاسی نیز فقط ساختارهای دولتی متحول میشوند و ساختارهای اجتماعی دست نخورده باقی میمانند . در انقلابهای اجتماعی ، تغییرات بنیادی و ساختارهای اجتماعی وسیاسی به گونهای همزمان و به شیوهای متقابل و دو سویه شکل میگیرند . به همین سبب انقلابهای رنگی نه در زمره انقلابهای اجتماعی قرار میگیرند و نه در میان انقلابهای سیاسی جای دارند ؛ زیرا این تحولات نه تغییرات بنیادی در ساختارهای اجتماعی به وجود میآورند و نه ساختارهای دولتی را متحول میسازند .
رویکردهای روانشناسه تحلیل انقلابها :
اول ) درک ویژگیها و صفات شخصیتی رهبران : بر مبنای این رویکرد ، رفتار انقلابی یک رویداد اتفاقی نیست و چنین رفتاری ریشه در زندگی و تمایلات روانشناختی رهبران دارد .
دوم ) سرکوب غرایز : "پیتر سوروکن" دوره انقلابی را گسترهای از زمان تعریف میکند که طی آن روکش یا روپوش اجتماعی از روی مردم کنار زده میشود و جانور وحشی پدیدار میگردد از دید سوروکن ، شش گونه کلی از سرکوب وجود دارد که ممکن است به انقلاب منجر شود و شامل غرایز تغذیه ( گرسنگی ) ، سرکوب غریزه دارایی ، سرکوب غریزه صیانت نفس ، سرکوب غریزه جنسی ، سرکوب انگیزه آزادی و سرکوب غریزه اظهار وجود میگردد .
سوم ) "توقعات فزاینده" : این نظریه احتمال بروز انقلاب را در زمانی محتملتر میداند که در پی دورهای طولانی از رشد اقتصادی و اجتماعی ، دورهای کوتاه از افول ، بروز کند . یعنی وقتی بعد از یک دوره طولانی بی هیچ اعتراضی یک حکومت سرکوبگر را تحمل کردند ، ناگهان در مییابند که حکومت از فشار خویش کاسته است ، به مخالفت با آن بر میخیزند .
چهارم ) تئوری "محرومیت نسبی" : که پیششرط لازم برای ستیز خشونت بار مدنی را وجود محرومیت نسبی میداند .
البته نظریههای مهم دیگری از جمله نظریه کارکرد گرایان که علل انقلاب را در نامتعادل بودن نظام ارزشی و نظام اجتماعی میدانند ، نظریه هانتینگتون و ... وجود دارد که علل وجود انقلاب را بررسی کردهاند .
مراحل هشتگانه انقلاب مخملین (رنگی) :
مرحله اول - چند ماه قبل از انتخابات گروههای پرتحرک و ناراضی جوانان تشکیل میشود .
مرحله دوم - پس از انتخابات نام ، نوبت به تبلیغ آن میرسد .
مرحله سوم - تهیه امکانی برای چاپ انبوه اعلامیه، سازماندهی تجمع هواداران برای گردآمدن هزاران نفری در شهرها (هزینه رفت و آمد پرداخت میشود).
مرحله چهارم - جذب فعالین انقلابی برای اعزام به شهرهای مختلف .
مرحله پنجم - توضیح حقوق شهروندان و تشویق آنان برای شرکت در انتخابات و عریان کردن ماهیت حکومت غیرمنتخب .
مرحله ششم - اقدامات آشکار بدون تاثیرپذیری از عاملین حکومتی .
جمعآوری جمعیت بیشمار مردم تا پلیس توان مقابله با هچیک را نداشته باشد .
مرحله هفتم - تشکیل گروه رهبری به جای یک رهبر ضربهپذیر و تقسیم وظایف رهبری بین چند مسئول گروه .
مرحله هشتم - آموزش نحوه اداره ترس با تماس جوانان با یکدیگر تا احساس انزوا و بیپناهی نکنند . آموزش دادن نحوه برخورد با پلیس تا حالت عصبی و خشم از خود بروز ندهند .

متغیرهای تاثیرگذار بر دگرگونیها :
الف - عوامل دور داخلی : ترکیب قومی و تعارضات و عدم مشارکت ملی آنان.
ب - عوامل خارجی : عدم حمایت غرب از نادزه ، علیرغم همکاری موثر وی در فروپاشی شوروی ، و عدم حمایت همهجانبه روسیه از او .
ج - متغیرهای داخلی نزدیک : اقدامات تحریکآمیز نادزه ، تقلب در انتخابات ، ظهور نخبگان جدید ملی ، کم تلقی کردن حزب جنبش ملی(ساآکاشویلی) ، تحقیر مردم از سوی حکومت (مشکلات اقتصادی و ...) ، نادیده گرفتن پتانسیل مردم و ... .
د - متغیرهای خارجی نزدیک : حمایت پیدا و پنهان آمریکا و نقش بنیاد سوروس در سازماندهی مخالفان ، نقش سازمانهای بینالمللی در عدم تایید نتایج انتخابات و ... ، اعتماد مطلق نادزه به آمریکا از خود و ... .
نحوه اعمال و اجرای انقلاب رنگی در ایران :
جرمی کورسی (نویسنده و با تالیفات متعدد در باره ایران و با گرایش به رژیم صهیونیستی) از بنیاد تازه تاسیس آزادی ایران در مصاحبه ای (درباره انتخابات ریاست جمهوری نهم)اعلام کرد :
هر آن چه در لبنان اتفاق افتاد در ایران نیز قابل تکرار است و ما می توانیم شاهد وقوع آن در ایران باشیم و آن تغییر رژیم به روش صلح آمیز است .
به این منظور راهپیماییهایی از 16 می 2005 (84/2/26) لغایت 17 ژوئن 2005(84/3/27) ترتیب داده شده است تا ایرانیان از میدانی در فیلادلفیا به سوی واشنگتن که مسافتی به مقدار 128 مایل (حدود 212 کیلومتر) است حرکت نمایند و هر روز این تظاهرات را که هدفش آزادی ایران است از سوی رسانهها و شبکههای تلویزیونی پوشش داده شده و به اطلاع ملت ایران رسانده شود. پیشبینی میگردد حدود 40 میلیون نفر در ایران به این اخبار دسترسی داشته باشند و در نهایت شاهد نافرمانی در روز 17 ژوئن باشیم و ملت ایران به خیابانها ریخته و یکصدا شعار دهند «ما در انتخابات شرکت نمیکنیم» .
وظیفه و رسالت نیروهای انقلاب اسلامی در مقابل آسیبها :
اول) هوشیاری و اعتقاد به تداوم مبارزه . یکی از آفات اساسی و تهدیدکننده نیروهای انقلابی و مبارز ، تصور پایان یافتن دوران مبارزه و غفلت از ترفندها و سازماندهی جدید دشمن است .
إِنَّ أَخَا الْحَرْبِ الْأَرِقُ وَ مَنْ نَامَ لَمْ یُنَمْ عَنْهُ
" همانا برادر جنگ ، بیداری و هوشیاری است و هر آن کس که به خواب رود دشمن او نخواهد خوابید. " ( نهج البلاغه ، نامه 62 ، ص 602 )
امام خمینی (ره) امروز بزرگترین سادهاندیشی این است که تصور کنیم جهان خواران خصوصا آمریکا و شوروی از ما و اسلام عزیز دست برداشتهاند ! . ( صحیفه نور ، ج 21 ، ص 52 )
المومن کیس فطن خذر ـ مومن ؛ زیرک ، فهمیده و محتاط است. ( بحارالانوار ، ج 66 ، ص 307 ، حدیث 40 )
دوم ) اقدام پیشگیرانه ـ واعدوا لهم من استطعتم من قوه ... ( انفال ـ60 )
از جمله اقدامات پیشگیرانه :
1 ـ بصیرت
ـ شناخت ومعرفی مبانی ، ماهیت و اهداف انقلاب
ـ شناخت دشمن و توطئههای او . امام (ره) : "باید شما دشمنان را بشناسید ، اگر نشناسید نمیتوانید دفعش کنید" ( صحیفه نور ، ج12 ، ص 196 )
" ... باید خطر را بشناسیم ، بای نقاطی را که خطر ، از آنجا جامعه اسلامی را تهدید میکند درست بشناسیم " (7/5/71 در دیدار با علما و روحانیون ) .
ـ موقعیت شناسی ( توجه شرایط زمان ومکان )
2 ـ استقامت و پایداری ( حفظ روحیه انقلابی ) . "فاستقم کما امرت و من تاب معک" (هود ـ 12 )
3 ـ خدمتگزاری صادقانه . از جنبههای سیاسی ؛ تقویت وحدت ، وفاق و اقتدار ملی
سوم ) دفع آسیبها :
1 ـ قاطعیت و شدت عمل در مقابل ویروسهای فرهنگی ، اجتماعی و ... .
2 ـ مقابله فرهنگی با شبهات فکری.
در ادامه مطلب به بررسی تحلیلی دو انقلاب رنگی مهم در دنیا می پردازیم .
برای مطالعه به ادامه مطلب مراجعه بفرمائید .
نویسنده : حدیث
امام خامنه ای (دامت برکاته ) : " صهیونیستها و دولتهایی که زیر نفوذ صهیونیسم هستند ، دستگاه استکبار و در رأس آنها آمریکای جنایت کار ، وقتی می خواهد با امت اسلامی در بیافتند و با اسلام معارضه کنند ، آماج حمله خودشان را نبی معظم و مکرم اسلام قرار می دهند ، این به چه معناست ؟ این بخاطر این است که یاد آن بزرگوار ، نام آن بزرگوار ، ولادت آن بزرگوار ، هجرت آن بزرگوار ، حکومت ده ساله آن بزرگوار در مدینه و یکایک اقدام و تعلیم و آموزش آن بزرگوار ، امروز برای مسلمانها ، اگر تدبر کنند و تامل کنند ، یک درس است ؛ گشایش در باز به سوی زندگی است . پیغمر الهام بخش است برای امت اسلامی ، چون این را می دانند ؛ چون از بیداری امت اسلامی می ترسند ؛ چون از قدرت جامعه یک میلیارد و پانصد میلیونی مسلمانان در سرتاسر عالم وحشت دارند ، در برابر پیغمبر صف آرائی می کنند . رحمه للعالمین را ، منشأ عظیم ترین خیرات و برکات برای بشریت را در مطبوعاتشان ، در زبان سیاست مدارانشان ، در کتاب نوشتن هایشان ، به وسیله مزدورانشان مورد اهانت قرار می دهند ."
متاسفانه در هیاهوی اوضاع آشفته جهان در روزهای اخیر و همچنین سرگرمی های انختاباتی ایالات متحده آمریکا ، شاهد برنامه های پشت پرده و گهگاه هم تقریباً آشکار این دشمنان دندان تیز کرده برای اسلام هستیم ... از توهین هایی که در لابه لای سخنان انتخاباتی نامزدهای ایالات متحده آمریکا نهفته بود و نشان از برنامه ها و دشمنی های عمیق شان با مسلمانان جهان ، داشت ، نمی توان به سادگی عبور کرد ... لازم است که با آگاهی و بصیرت بیشتر و شناخت چهره زشت استکبار و بررسی و تحلیل اقدامات گذشته شان ، و پیروی از ولی فقیه مان ، شیوه برخورد صحیح و آگاهانه با این مسائل داشت ...
دروغگویی آشکار و ریاکاری غربی ها :
اولین نکته ای که درباره ی جریان اهانت به مقدسات اسلامی باید بدانید این است که این اتفاقات ، آن طور که غربی ها می گویند ، رخدادهای پراکنده و بی هدف نیست که عده ای از افراد بر اساس میل و سلیقه ی خود انجام دهند ؛ بلکه آشکارا جریانی است که از سوی یک اتاق فکر غربی ساماندهی و هدایت می شود . غربی ها می گویند چون معتقد به دموکراسی هستیم ، نمی توانیم جلوی اهانت کنندگان را بگیریم ؛ زیرا این نقض آزادی به حساب می اید اما وقتی پای یک جریان رسواکننده ی سیاسی مثل " هولوکاست " پیش می آید ، حتی محققان آن را به زندان می اندازند و از قاعده ی آزادی خود در این مورد عدول می کنند . این ریاکاری غربی ها آنچنان آشکار است که صدای برخی همراهان خودشان را هم در آورده است . آن ها هلوکاست را به عنوان نسل کشی یهودیان ساختند تا با آن کشور صهیونیستی اسرائیل را در قلب خاورمیانه و در دل کشورهای اسلامی ایجاد کنند و منافع خود را در موقع مقتضی از طریق آن به کار گیرند و برای این که دروغشان آشکار نشود ، هرگونه تحقیق و پژوهش را درباره ی آن ممنوع کرده اند ؛ در حالی که حتی مستبدترین کشورها هم با پژوهش در هر زمینه ای مشکل ندارند . با این وصف پز دموکراسی هم می دهند و از آزادی هم حرف می زنند و با این توجیه اهانت به مقدسات را جایز می شمارند . مقام معظم رهبری ، در سخنانی به مناسبت حادثه ی جانگداز قرآن سوزی در سال 1389 فرمودند :"پشت صحنه ی این حرکات شرارت بار چیست و کیست ؟ مطالعه ی این روند شرارت که در این سال ها با عملیات جنایت بار در افغانستان و عراق و فلسطین و لبنان و پاکستان همراه بود ، تردیدی باقی نمی گذارد که طراحی و اتاق فرمان آن در دستان سران نظام سلطه و اتاق فکرهای صهیونیستی است که از بیش ترین نفوذ بر دولت امریکا و سازمان های امنیتی و نظامی آن و نیز بر دولت انگلیس و برخی دولت های اروپائی برخوردارند ."
صهیونیست ها آدرس غلط می دهند :
شما عزیزان خوب می دانید که صهیونیست ها از هر فرصتی برای دشمن تراشی در برابر اسلام و مسلمین بیش ترین سوء استفاده را می کنند . آن ها از شرایطی که خود با اهانت به مقدسات اسلامی فراهم آورده اند ، برای رو در رو قرار دادن اسلام و سایر ادیان الهی بهره می برند و در صدد ایجاد اختلاف میان مسمانان و پیروان سایر ادیان الهی هستند و به همین منظور هم بحث " جنگ صلیبی مدرن " را مطرح می کنند و با اشاره به مسیحی بودن فرد توهین کننده ، در صدد القای این تقابل بین اسلام و مسیحیت اند . اما واقعیت این است که مسیحیان معتقد و مومن از این توهین ها بسیار ناراحتند و آن ها را محکوم می کنند . اخیرا یک فعال مسیحی در میزگردی که به منظور بررسی ابعاد اهانت اخیر به ساحت مقدس حضرت نبی اکرم (ص) در خبرگزاری فارس برگزار شد ، مواضع مسیحیان کشورمان را در این باره اعلام کرد و تصریح نمود که این توهین ها ، واکنشی است که به جریان " اسلام هراسی " در غرب نشان داده می شود و این در واقع تأیید فرمایشات رهبری درباره ی دلایل توهین ها از سوی یک مسیحی است . " ابراهیم پیروزی " فعالی مسیحی ایرانی در این نشست اظهار داشت : ما مسیحیان ایرانی مخالفت رسمی خود را با انتشار این فیلم موهن در خصوص پیامبر (ص) اعلام کرده ایم . حتی زمان آتش زدن قرآن کریم ، کلیسای ایران این اهانت ها را محکوم کرد . اهانت هایی که به صورت تمسخر آمیز از سوی آن ها صورت گرفته است ، باید جواب داد و موضع گرفت تا دیگر تکرار نشود و گرنه به قول بسیجی های ترکش این گونه اهانت ها ما را هم می گیرد . کلیسای ایران از طریق شبکه های رسمی خود در ماهواره ها این فیلم توهین آمیز را محکوم کرده است . البته جامعه ی اروپا حتی به حضرت مسیح (ع) هم توهین کرده است و آن را در فیلم " وسوسه های مسیح " می بینیم . به نظر من تنها دلیا این توهین ها عدم شناخت است . اما اسلام هراسی که در غرب روی داده است مسئله جهاد را برجسته کرده است ، می تواند از دلایل این توهین ها باشد .
البته رهبر معظم انقلاب ، در پیام هایی که به مناسبت فاجعه قرآن سوزی در سال 89 دادند ، با صراحت بر این موضوع تاکید کردند که توهین های اخیر به مقدسات اسلامی را نباید به حساب مسیحیان گذاشت . نکته ی قابل توجه در این میان این است که جریان قرآن سوزی به وسیله یک کشیش مزدور و مشکوک مسیحی صورت گرفته بود . ایشان در این باب فرمودند : " ماجرای 11 سپتامبر بهانه ی حمله به افغانستان و عراق را به رئیس جمهور جنایتکار وقت آمریکا داد و او اعلان جنگ صلیبی کرد و همان شخص بنابر گزارش ها ، اعلام کرده است که این جنگ صلیبی با ورود کلیسا به صحنه ، کامل شد . هدف از اقدام نفرت انگیز اخیر ( قرآن سوزی ) آن است که از سویی مقابله با اسلام و مسلمانان در جامعه مسیحی به سطوح همگانی مردم کشیده شود و با دخالت کلیسا و کشیش ، رنگ مذهبی گرفته و پشتوانه یی از تعصبات و تعلقات دینی بیابد ، و از سوی دیگر ملت های مسلمان را که از این جسارت بزرگ به خشم آمده و جریحه دار می شوند از مسائل و تحولات دنیای اسلام و خاورمیانه غافل سازد . همه باید بدانیم که حادثه ی اخیر ربطی به کلیسا و مسیحیت ندارد و حرکات عروسکی چند کشیش ابله و مزدور را نباید به پای مسیحیان و مردان دینی آنان نوشت .ما مسلمانان هرگز به عمل مشابهی در مورد مقدسات ادیان دیگر دست نخواهیم زد. نزاع میان مسمان و مسیحی در سطوح عمومی ، خواسته ی دشمنان و طراحان این نمایش دیوانه وار است و درس قرآن به ما ، در نقطه ی مقابل آن قرار دارد . "
تکلیف ما :
اما مهم ترین سئوالی که همه مؤمنین و متدینین در برابر اهانت ها به مقدسات اسلامی می پرسند این است که تکلیف آن ها در این زمینه چیست ؟ همه می خواهند بدانند اکنون در شرایطی که دشمنان اسلام در یک برنامه ی منسجم و هدفدار ، مقدسات اسلام را مورد هجوم قرار داده اند ، نقش آن ها در این مقوله چیست ؟ بهترین پاسخی که در این مورد برای هر سئوال کننده ای وجود دارد ، پاسخی است که رهبر کنونی جهان اسلام می دهد . مقام معظم رهبری در بیاناتی که در آغاز اجلاس یران کنفرانس اسلامی در آذر 1376 در تهران داشتند ، در این مورد این طور فرمودند : " مهم آن است چهره بی پیرایه اسلام ، دیده و شناخته شود . دشمنان در طول چند قرن و دوستان نادان و غافل در زمانی دراز تر ، چهره ی نورانی اسلام را زشت کرده و به غرض یا به سلایق جاهلانه ، به آن افزوده یا از آن کاسته اند . امروز هم اگر چه کژ فهمی ها و سود طلبی ها از سوی خودی ها در کار تیره کردن تصویر اسلام است . ولی حقا تبلیغات دشمنان در این باره بسی بیشی از آن است و آنان از راه های ظریف و موذیانه به این کار مشغولند ... برادران مسلمان ! بر این اساس ، کار بزرگ ما شناسایی اسلام و شناساندن آن و نیز آشنایی بیش تر با یکدیگر است . "
مقام عظمای ولایت درباره ی تکلیف این دسته از افراد در بیاناتی که به مناسبت میلاد پیامبر و هفته وحدت در ابتدای سال 1385 داشتند ، چنین فرمودند : " وجود مقدس نبی مکرم و رسول اعظم اسلام ، مهم ترین نقطه ی ایجاد وحدت است . قبلا هم این را عرض کردیم که دنیای اسلامی می تواند دراین نقطه به هم بپوند بخورد ؛ این جا ، جایی است که عواطف همه ی مسلمان ها در آن جا متمرکز می شود ؛ این ، کانون عشق و محبت و دنیای اسلام است . حالا شما ببینید قلم های پول گرفته ی از صهیونیست ها ، همین کانون را مورد توجه قرار می دهند و به آن ها اهانت می کنند ؛ برای اینکه اهمیت اهانت به امت اسلامی و تحقیر دنیای اسلام ، کم کم از بین برود . این ، نقطه ی اصلی است ؛ سیاستمداران ، نخبگان علمی و فرهنگی ، نویسندگان ، شعرا و هنرمنئدان ما روی این نقطه تکیه کنند و همه ی مسلمان ها با این شعار به هم نزدیک شوند . موارد مورد مختلف را در نظر نگیرند ، یکدیگر را تکفیر نکنند و یکدیگر را از حوزه ی دین خارج نکنند . دل ها در سراسر امت اسلامی ، به یاد پیامبر و به عشق پیغمبر طراوت پیدا می کند ؛ همه ی ما دلباخته و عاشق آن بزرگواریم . "

رهبر فرزانه در سال 1358 که هیچ اثری از آثار انقلاب های اخیر در کشورهای اسلامی وجود نداشت ، بیداری اسلامی در این کشورها را پیش بینی کردند و ان را بر آمده از همین دشمنی های غرب با اسلام دانستند و فدمودند : " این رفتارهای نا معقول و کین توازنه بر ملت های مسلمان حجت را تمام کرده و به بیداری اسلامی کمک رسانده است . امروز چه بخواهند وچه نخواهند حرکتی عمیق و ریشه دار در دنیای اسلام آغاز شده است و همین حرکت است که در زمان متناسب خود با استقلال و عزت و حیات درباره ی امت اسلامی خواهد انجامید . . "
اما در برابر توهین به مقام شامخ رسالت ، همه ی قشرها و گروه های مختلف ، وظیفه ی مقابله دارند و رهبر انقلاب اسلامی این وظیفه را در پیامی که به حج سال 1358 فرستادند ، اینگونه گوشزد کردند : " این یک مقطع تاریخی تعیین کننده است . نخبگان و علماء و روشنفکران وظیفه ی سنگینی در این مقطع بر دوش دارند . هر گونه ضعف و سست عنصری و غرض ورزی و کوتاهی آنان می تواند به فاجعه منتهی شود . علمای دین در برابر اختلاف افکنی مذهبی ساکت ننشینند ، روشنفکران در دمیدن روح امید در جوانان کوتاهی نکنند ، سیاست مداران و زمامداران ، مردم خود را در صحنه نگه دارند و به آنان تکیه کنند ، دولت های اسلامی همبستگی میان خود را تقویت کنند این قدرت حقیقی در برابر تهدید سلطه گران بهره مند شوند . "
مجازات اهانت کنندگان ، از سوی نظامهای حکومتی آنان :
اهانت های اخیر به مقدسات اسلامی در کشورهای آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی صورت گرفته و حکومت های این کشورها مسئول مستقیم فراهم آوردن چنین فضایی هستند ؛ اما آنها با بهانه های واهی آزادی و دموکراسی ، از زیر بار مسئولیت خود دراین زمینه شانه خالی می کنند . آنچه ما مسلمانان باید آنرا در این مقوله مطالبه کنیم ، همین درخواست محاکمه هتاکان است . ولی امر مسلمین جهان در جریان اهانتهای اخیر به ساحت مقدس حضرت محمد (ص) این امر را مورد تاکید قرار دادند و فرمودند " ما اصرار نداریم اثبات جرم برای کسانی یا مسئولانی و دست اندرکارانی بکنیم ، اما رفتار و شیوه سردمداران استکبار ، سیاست مداران آمریکا و برخی کشورهای اروپایی ، موجب شده است که انگشت اتهام از سوی ملتها به سمت آنه دراز بشود . باید خودشان را تبرئه کنند ، باید ثابت کنند در این جرم بزرگ شرکت ندارند . اثبات هم با این نمی شود که به زبان چیزی بگویند ، باید عملاً این را اثبات کنند ، باید جلوی این تجاوزها را بگیرند ؛ البته نخواهند گرفت . متهم اول در این جنایت ، صهیونیسم و دولت آمریکاست . سیاست مدارن آمریکا اگر در ادعای دخالت نداشتن خود صادق هستند ، باید عاملان این جنایت شنیع و پشتیبانان مالی آن را که دل ملتهای مسلمان را به درد آورده اند ، به مجازات متناسب با این جرم بزرگ برسانند . "
نویسنده : حدیث
امنیت و سلامت : " اَلاَمنُ وَالعَافِیَهُ نِعمَتَانِ مَغبُونٌ فِیهِمَا کَثیِرٌ مِنَ النَّاسِ " ... امنیت و سلامت دو نعمت است که بسیاری از مردم در آن مغبونند .
پیامبر اسلام به علی(ع) فرمود : لاخیر فی الوطن الا مع الامن والسرور(والمسره) ... امنیت و توسعه رابطه متقابل با هم دارند . هرچند امنیت پیشنیاز توسعه است .
قطعاً و یقیناً از برترین نعمتهای خداوند می توان به نعمت " امنیت " اشاره داشت ... این نعمت هم مانند سایر نعمتها در دوران فقر و فقدانش آنچنان به چشم می آید که آه از نهاد روزهای آرامش و خوشی می برد ... این مفهوم معانی مختلفی را در کنار خود به همراه می آورد ... از جمله معانی آن رهایی از ترس هرگونه تهدید و خطر ، است ... این مفهوم والا در نهاد تمام انسانها قرار دارد و ذاتاً میل به آن وجود دارد ... اکنون و در این شرایط تنفس در سرزمین امن و مقدس جمهوری اسلامی ایران قطعاً یک نعمت بزرگی است که نصیب هر کس نشده ... این آرامش و احساس امنیت را مدیون فرشتگان زمینی مان هستیم که هنوز هم که هنوز است دلتنگشانیم ... در این یادداشت بیشتر سعی می شود به مفهوم امنیت در سطح بالاتری پرداخته شود که همان امنیت ملی است ...امنیتی که بدون شک ضامن رشد و تسعه همه جانبه برای کشور مان خواهد بود ...
در ابتدای یادداشت با چند تعریف و بررسی و تحلیل آنها و درست آزمایی شان که قصد اصلی ارائه این یادداشت است ، به بحث ورود خواهیم کرد ... در واقع سعی بر این است نقدی بر نظریه های مرتبط با این موضوع ارائه شود ...
تعریف پاتریک مورگان از امنیت این است : امنیت یک وضعیت یا حالتی چون سلامتی است ... البته شاید بتوان این تعریف را کمی جامع دانست ... ما حتی در روایات خودمان نیز اینچنین تعریفی در مورد امنیت داریم : در چند روایت از پیامبر گرامی اسلام(ص) ؛ امنیت با سلامت قرین نامیده شده است ...
آرنولد ولفرز ضمن ارائه نظری اینگونه امنیت را تعریف می کند : امنیت در معنای عینی آن یعنی فقدان تهدید نسبت به ارزشهای کسب شده و در معنای ذهنی ، یعنی فقدان هراس از اینکه ارزشهای مزبور مورد حمله قرار گیرد ...خوب حالا به نظر شما در جامعه کنونی ما این بیان چه جایگاهی دارد ؟ در این تعریف ولفرز فقط بر روی احساس و یا فقدان این مفهوم نظریه خویش را بنا کرده است ولی از این نکته غافل بوده که این احساس به تنهای فقط یک روی سکه است و روی دیگر سکه ، تلاش برای حفظ این ارزشهای کسب شده است ... تفاوت ما با غربیها هم در همین شاکلید است ...
در واقع می توان برای امنیت سه سطح را متصور شد ... 1- امنیت شخصی و فردی 2 – امنیت اجتماعی که در واقع در مورد همپوشانی گروه هاست 3- امنیت ملی که در گرو حاکمیت و دولت است ... در اینجا به مفهومی می رسیم که در واقع واسط و پل ارتباطی بین امنیت و امنیت ملی است ... این مفهوم چیزی نیست جز " امنیت اجتماعی " ... امنیت اجتماعی یکی از مهمترین مولفههای تشکیلدهنده امنیت ملی است و به هر میزان این مولفه(امنیت اجتماعی) در میان سایر مولفهها نقش بیشتری داشته باشد ، امنیت ملی پایدارتر ، کمهزینهتر و بالندهتر است ... در این تعریف باید اضافه شود که امنیت اجتماعی و مولفههای آن مانند انسجام گروهی، نظم عمومی، سلامت و مهارت افراد، امید به زندگی و امنیت هویت، نقش مهمی در بقاء و بالندگی ملتها دارند ...
در معنای کلی ، امنیت ، احساس جمعی یا فردی ، حاکی از رها بودن از خطرات یا تهدیدهای بیرونی اعم از فیزیکی - روانی یا روانی - اجتماعی است که میتوانند دستیابی به برخی اهداف ضروری چون حیات ، آزادی ، هویت شخصی و رفاه را به خطر اندازند و یا حفظ آنها را غیرممکن سازند . این مفهوم امنیت ، آزادی را از عدم اطمینان جدا میکند . چنین وضعیتی ، تنها در شرایط ایدهآل وجود دارد . (نقل از تاپیا-والدیس) ... البته تاپیا در انتهای نظریه خود ، تمام مولفه های ارائه شده را منوط به " یوتوپیا " می داند ، که به نظر خیلی منطقی نمی آید ...در واقع امنیت آزادی را برای شخصی که عدم اطمینان دارد ، تعریف می کند نه جدا ! پس خود این احساس امنیت می تواند یک شرایط ایده ال باشد ... اینچنین نیست ؟!
بحثی که در اینجا می توان مطرح کرد این است که اکثر تعریفهایی که از امنیت توسط دانشمندان برجسته ارائه شده فاقد توجه کافی به رویکردهای این مفهوم است ... در واقع امنیت هم بیرونی است چون باید به تهدیدات توجه داشته باشد و هم درونی است چون رویکرد به آسیبپذیریها دارد . در مجموع امنیت یک مفهوم نسبی است ... توجه به این نکته بسیار حائز اهمیت است ؛ اینکه خودمان بر روی نقاط ضعف و شکست مان بیشتر اندشه کنیم و با همپوشانی آنها هم راه ابراز تهدید را ببندیم و هم احساس آرامش را برای خود به ارمغان بیاوریم ... پس تنها نگاه یک سویه قطعاً مانند حرکت کردن با دوچرخه یک چرخ است !!!
اسلام هم با افتخار تفاسیری شگفت از این مفهوم ارائه می نماید :
1 – یافتن نقاط مشترک در ایجاد روابط بین المللی (قل یا اهل الکتاب ... آل عمران-64)
2 – لزوم مشارکت در حوزه تقوا و تعاون (تعاونوا علیالبر والتقوی)
3 – هوشیاری در برابر عوامل به مخاطرهانداز امنیت (عوامل ضد امنیت). مبارزه با ظلم ، تعدی ، اجبار ، تهدید و ارعاب .
4 - ممنوع بودن تن به ظلم ، تجاوز ، اجبار و ارعاب دادن (لا تظلمون و لاتظلمون. بقره - 279)
5 – ایجاد اتحاد برای مقابله با عوامل تهدید کننده (ولتکن منکم امه یدعون الیالخیر ... ال عمران - 104 ، بحث امر به معروف و نهی از منکر)
بعد از شناخت مفهوم کلی امنیت و سطوح مختلف آن در مباحث امنیت اجتماعی به مفهوم امنیت ملی می رسیم :
امنیت ملی : عبارت از احساس آزادی کشور در تعقیب هدفهای ملی و فقدان ترس و خطر جدی از خارج ، نسبت به منافع اساسی و حیاتی کشور میباشد . نقل از فرهنگ علوم سیاسی ، علی آقا بخشی ،ص173)
امنیت دستهجمعی : تعدادی از کشورها که توسط پیمانهای مختلف همکاری میکنند تا در صورت مورد تجاوز قرار گرفتن یا تهدید وضع موجود ، واکنش مشترکی در برابر عامل تجاوز یا تهدید نشان دهند . ص 393 نقل از مآخذ قبل ، ص 52)

سطوح مختلف امنیت ملی :
1 - والتر لیپمن : هر ملتی نا جایی دارای امنیت است که در صورت عدم توسل به جنگ مجبور به رهانمودن ارزشهای محوری نباشد و چنانچه در معرض چالش قرار گیرد بتواند با پیروزی در جنگ آنها را حفظ کند.
2 - مایکل اچ . اچ . لوه : امنیت ملی شامل سیاست دفاع ملی و نیز اقدامات غیرنظامی دولت برای تضمین ظرفیت کامل بقای خود به منظور اعمال نفوذ و حصول اهداف داخلی و بینالمللی است .
3 - کالج دفاع ملی کانادا :{امنیت ملی یعنی} حفظ راه و روش زندگی قابل پذیرش ... برای همه مردم و مطابق با نیازها و آروزهای مشروع شهروندان . این امر شامل رهایی از حمله یا فشار نظامی ، براندازی داخلی و نابودی ارزشهای سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی که برای کیفیت زندگی ضروری هستند ، میشود.
4 - فرانک ان . تراگرواف . ان. سیمونی : امنیت ملی عبارت از آن بخش از سیاست دولت است که همه هدفش ایجاد شرایط مساعد سیاسی ملی و بینالمللی برای حفاظت یا گسترش ارزشهای حیاتی دشمنان موجود و بالقوه مخیباشد .
امنیت ملی در هر جامعه ای می تواند اینگونه برداشت شود :
1 - حفظ تمامیت ارضی - مردم - بقاء و ادامه سیستم اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی و حاکمیت کشور .
2 - حفظ منافع حیاتی کشور .
3 - فقدان ترس از خارج نسبت به منافع ملی و حیاتی کشور .
به طور خلاصه به حالتی که ملتی فارغ از تهدید از دست دادن تمام یا بخشی از جمعیت ، دارایی یا خاک خود بسر برد ، گویند ... وقتی دانشمندان علوم اجتماعی مدرن از مفهوم امنیت ملی صحبت میکنند عموما منظورشان توانایی یک ملت برای حفاظت ار ارزشهای داخلی در مقابل تهدیدات خارجی است ... اما والتر لیپمن بود که برای اولین بار اصطلاح امنیت ملی را به روشنی تعریف کرد. وی نوشته است : یک ملت وقتی امنیت دارد که مجبور نباشد منافع مشروع خویش را برای احتراز از جنگ قربانی نماید ، و در صورت لزوم نیز قادر باشد که منافع مشروع خویش را از طریق جنگیدن حفظ کند .(مقاله امنیت ملی ، مورتون برکووتیز و پی . سی . باک) ... البته پس از جنگ سرد باید در کنار امینت ملی ، امنیت بینالمللی را مد نظر داشت و به تعبیر بعضی دانشمندان ، در واقع امنیت ملی ، گره خورده با امنیت بینالمللی است . مسائل زیست محیطی ، آب و ... مسائلی هستند که امنیت در دایره تنگ ملی به راحتی قابل تعریف نمیباشد . همینطور است منافع ملی که بدون در نظر گرفتن مسائل بینالمللی قابل تامین و تعریف نمیباشد .
عوامل اصلی تهدیدکننده امنیت :
1 - تجاوز(قرآن متجاوز را ستمکار معرفی میکند و تجاوز به متجاوزان را به همان میزان مجاز میشمارد) .در میثاق جامعه ملل هم تجاوز غیرقانونی اعلام شده است ،
2 - ستمگری و ستمپذیری (هرکز ظلم نکنید و تن به ظلم ندهید - بقره :279)،
3 - تهدید و ارعاب ،
4 - استکبار (سیاست سلطه و استثمار). در قرآن استکبار ، در زمین محکوم است.
تهدیدات روبرو با توجه به تعاریف مطرح شده :
در واقع امنیت ملی به وضعیت گفته میشود که طی آن یک ملت قادر است اهداف ، منافع و ارزشهای حیاتی مورد نظر خود را در سطح ملی و فراملی گسترش دهد و یا حداقل در برابر تهدیدات بالقوه و بالفعل داخلی و خارجی از آنها حفاظت کند ... با این تعریف می توان برای این مفهوم اینچنین تهدید را متصور شد :
تهدید امنیت ملی : هرعاملی که کشور و ملت ما را از دسترسی به اهداف متعالی و حفاظت از منافع و ارزشهای حیاتیاش باز بدارد ، تهدید امنیت ملی نامیده میشود . از جمله این تهدیدات به شرحی که خواهیم گفت ، میتواند تفسیر خاصی از اصلاحات باشد . اگر اصلاحات اجتماعی با نگرش و تفسیری که منطبق بر خواست و اهداف دشمن است صورت گیرد میتواند ملتی را از تحقق اهدافش باز دارد . اگر اصلاحات با اهداف و منافع ملی یعنی آن چیزی که یک ملت برای بقاء خود به آن احتیاج دارد تعارض پیدا کند ، ارزشهای حیاتی را مخدوش و در تعارض با آن قرار گیرد ، تهدید امنیت ملی تلقی میگردد.